To dobry wypiek dla tych, którzy lubią ciasto mocno treściwe, a niekoniecznie puszyste i leciutkie. To ciasto ma dość zwięzłą strukturę (ktoś by rzekł że twardawe), zwłaszcza dlatego że trzyma się je w lodówce. Po zjedzeniu kawałka dobrze wiemy, że właśnie było ciasto:)
Łatwo się robi, bo składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, więc zawsze wychodzi:)
Ingrediencje:
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 2 kubeczki cukru/fruktozy
- 2,5 kubeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
- niecałe pół kubeczka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubeczek oleju
- kilka kropel zapachu waniliowego
Temperatura składników - pokojowa.
Dodatkowo:
-serek mascarpone, cukier puder, duży słoik Nutelli
W misce roztrzepać jajka z jogurtem i cukrem, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec zapach i oliwa. Ciasto można zrobić ręcznie bez użycia miksera. Wystarczy duża rózga. Jeśli używacie miksera, to tylko do momentu dodania mąki i kakao. Olej należy wmieszać ręcznie.
Masę ciastową przelać do wyłożonej papierem średniej blachy. Piec w 180 stopniach ok 30 minut. Sprawdzać patyczkiem.
Gdy ciasto wystygnie, przekroić na pół. Posmarować kilkoma łyżkami Nutelli (można słoik wstawić do gorącej wody, będzie się lepiej smarowało)
Na Nutellę położyć krem z serka mascarpone: 1 opakowanie + 3 łyżki cukru pudru.
Przykryć drugą połową ciasta i wierzch posmarować Nutellą. Ilość czekolady zależna od upodobań.
U mnie duuuży słoik:)
Udekorować wedle uznania. Świetnie pasują świeżo łupane laskowe orzechy.
Jako że ciasto jest z serkiem, trzymać w lodówce.
CZEKOLADOWEGO SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz