Biszkopt:
- 7 dużych jaj
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki z pełnego przemiału
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek. Ręcznie wmieszać mąkę i oliwę. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w 180 st. (suchy patyczek)
Krem:
- pół litra śmietanki kremówki
- 1 serek mascarpone
- cukier puder
Śmietankę ubić z cukrem i dodać serek.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła i 2 łyżek mleka.
Dodatkowo:
- 1 puszka gotowanego słodkiego mleka
- 4 garści orzeszków ziemnych posiekanych i podprażonych na patelni.
Biszkopt przekroić na trzy części.
1 część posmarować karmelem, potem wyłożyć połowę kremu. Przykryć 2 częścią ciasta i znowu posmarować karmelem i resztą kremu. Położyć ostatnia warstwę ciasta. Dookoła posmarować karmelem. Wierzch polać czekoladą. Posypać orzeszkami i udekorować wedle fantazji.
Maxi smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz