piątek, 22 czerwca 2012

ZIELONA SOCZEWICA PO BRETOŃSKU

Fajna jest to rzecz do jedzenia jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Mile zaskoczyła mnie szybkość przygotowania, bo zazwyczaj strączkowe wymagają moczenia, a soczewica nie.

Soczewica zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi. Jest polecana we wszelkich dietach dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (30).

*Składniki*
- ok pół kilo soczewicy zielonej
- przecier pomidorowy lub koncentrat
- 3-4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka na wędzonce Knorr
- 2 łyżki koperku
- syrop z agawy, sól, pieprz do smaku

*Wykonanie*
Soczewicę płuczemy na sitku i zalewamy w garnku wodą w proporcji 1:2. Gotujemy, do miękkości co trwa ok 15 minut i odsączamy chochelką nadmiar wody. Gdy soczewica się gotuje na głębokiej patelni dusimy pieczarki, cebulę i pietruszkę, starte na tarce lub posiekane. Ugotowaną soczewicę przekładamy do tej że duszonki i doprawiamy przecierem pomidorowym, kostką Knorr i resztą przypraw. Na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody stale mieszając i GOTOWE:)
Uwaga z solą, bo przy odparowywaniu danie staje się bardziej słone, więc próbować!
Dla mięsożerców można dodać podsmażoną kiełbaskę.







źródła:
http://www.era-zdrowia.pl/
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm

2 komentarze:

  1. Jeśli chcesz zdrowo gotować, to nie powinnaś dodawać tych ohydnych kostek. To się w ogóle kłóci z ideą zdrowego odżywiania. Dużo lepiej dodać trochę przesmażonego boczku wędzonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, ale osobiście nie lubię boczku, a gotowych przypraw używam na tyle mało, że nie stanowią niebezpieczeństwa dla zdrowia.

      Usuń