czwartek, 10 marca 2016

Mazurek "różowa polewa & zielone pistacje"

Znowu ulubione połączenie słodkiego i słonego. Tym razem biała czekolada i pistacje. Musicie go zrobić:)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 2 łyżki cukru pudru
- duża łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli

Wymieszać suche składniki i dodać mokre. Zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 2 godzin.
Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na ok 1 cm. Można nadać kształt jajka, lub inny wedle fantazji. Warto jest zrobić rancik, żeby nadzienie nie spływało.
Piec w 200 C ok 15 minut, do zrumienienia.
Wystudzić.

Polewka:
- 1 i 3/4 białej czekolady
- 2-3 łyżki soku z surowego buraka (czysty, bez miąższu)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem, na koniec dodać sok.

Wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego. Na dżem wylewamy różową czekoladę i szybko posypujemy posiekanymi pistacjami, by się przykleiły.
Gotowe:)


Mazurkowego smacznego życzy Wróżka Pietruszka:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz