sobota, 6 października 2012

MURZYNEK Z ORZECHAMI:)

Sezon orzechowy w pełni, więc oczywista, że cisto musi być.
Potrzebne będą:
- 2 szklanki mąki okiszowej z pełnego przemiału
- 1 szklanka fuktozy
- pół zapachu śmietankowego
- 4 duże jajka
- po jednej łyżeczce proszku do pieczenie i sody
- łyżka kakao
- pół szklanki mleka i oliwy
- 1 jabłko

A do polewy...                                                                    
- czekolada gorzka
- czekolada mleczna
- łyżka masła orzechowego
- orzechy laskowe i włoskie w ilościach ulubionych:)
- 4 łyżki mleka (można dać więcej jeśli polewa wydaje się za gęsta)

Ucieramy jajka z fruktozą i zapachem. Dodajemy mleko. Mieszamy w osobnej misce suche składniki i dodajemy do jajek. Na koniec oliwa i starte na tarce jabłko. Wylewamy na średnią blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w temp ok 180 stopni jakieś 40-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem! Można od góry nakryć folią aluminiową, jeśli w środku jest surowe a z wierzchu już gotowe.

POLEWKA:)
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z masłem orzechowym i mlekiem. Na koniec wrzucić garść orzechów. Polać ciasto i posypać orzechami:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz