środa, 24 października 2012

RYŻ Z WŁOSZCZYZNĄ

Pyszne to danie samodzielne, lub zamiast ziemniaków do obiadu. Pasuje do wszelkich mięs i nie wymaga gotowania sosu, ale jak by ktoś życzył sobie okrasić, to na pewno się nie pogryzie:)
I fajne dla jaroszy jest:)

Potrzebujemy:
- 2 torebki ryżu parboiled (poddany obróbce termicznej przed zapakowaniem, zachowuje więcej wartości odżywczych i witamin) lub basmati
- 1 pietruszkę
- 2 marchewki                                                            
- 1 por (część biała)
- 2 pieczarki
- sól, pieprz ziołowy
- można dodać pół kostki grzybowej
- oliwa i masło do smażenia 

Pora siekamy, a resztę warzyw ścieramy na tarce jarzynowej i dusimy na 3 łyżkach oleju. Jeśli na patelni jest zbyt sucho, to podlewamy ok pół szklanki wody. Po jakiś 7 minutach warzywa będą miękkie. Wtedy doprawiamy, wrzucamy ugotowany na sypko ryż i mieszamy z dodatkiem masła (pół łyżki).
I gotowe. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz