niedziela, 28 października 2012

MIELONE PIECZONE Z KAPUSTĄ:) PYSZNE...

Ostatnio zrobione danie na dwa, trzy dni, dla tych co nie mają czasu codziennie gotować, a lubią dobrze i zdrowo zjeść, lub rodzinę nakarmić. Polecam.

Na kotlety potrzebujemy:
- pół kg mięsa mielonego z indyka
-ok 2 szklanek posiekanej białej kapusty
- małą cebulę
- 4 pieczarki
- 5 łyżek ryżu ugotowanego
- przyprawę do drobiu Kamis, sól, pieprz ziołowy, ząbek czosnku
- mąkę orkiszową pełnoziarnistą do obtoczenia i olej do podsmażenia kotletów.
~Kapustę zalewamy wrzątkiem, tak by ją przykryło i gotujemy ok 10 minut. ( jeśli jest młoda wystarczy sparzyć)
~Mieszamy mięso z kapustą, ryżem, startymi na tarce pieczarkami i cebulą.
~Doprawiamy przyprawami.
~Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Krótko obsmażamy, tylko tak by się nie rozleciały i układamy je w naczyniu żaroodpornym, lub blasze do pieczenia, które to wykładamy liśćmi z kapusty. Wkładamy też dwa liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Ułożone kotlety zalewamy takim oto sosem:
- 2szklanki ciepłej wody
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego 80g
- bulionetka Knor pieczeniowa
- sól i fruktoza do smaku
Do piekarnika 190 stopni. Czas ok 1 h.

SUGESTIA: by wiedzieć czy mięso jest przyprawione tak jak lubimy, trzeba usmażyć na początek ździebko i spróbować:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz