czwartek, 3 stycznia 2013

TORT NOWOROCZNY

Biszkopt:

- 6 jajek                                                                             
- 6 łyżek cukru lub fruktozy
- 4 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę mikserem. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do piany dodać cukier i żółtka. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i ręcznie wmieszać do jajek. Dno zwykłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem. Przelać ciasto i piec ok 30 min.180 stopni. Sprawdzić patyczkiem.

Krem:

- pół opakowania śmietanki 36% Łowicz 500ml
- 1 serek waniliowy Danio
- 3-4 łyżki kakao
- cukier puder ok 4 łyżki (próbować)
- 1 śmietan-fix
Śmietanę chwilkę ubijać, po czym dodać serek cukier i kakao. Na koniec śmietan-fix.

Poncz:

- mocna czarna herbata (dwie torebki zaparzone w pół szklanki wody)
- pół szklanki likieru czekoladowego
- łyżeczka cukru

Biszkopt przekroić na pół i polać dolną warstwę ponczem. Następnie posmarować cienką warstwą gotowej masy krówkowej. Wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Nasączyć ponczem i posmarować bitą śmietaną. (Drugą część śmietany łowickiej ubijamy z cukrem pudrem i 1 śmietan-fiksem) Brzeg smarujemy dookoła masą krówkową. Wierzch ciasta posypujemy migdałowymi płatkami przyprażonymi na patelni.
PYCHA:)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz