- 6 łyżek cukru lub fruktozy
- 4 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę mikserem. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do piany dodać cukier i żółtka. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i ręcznie wmieszać do jajek. Dno zwykłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem. Przelać ciasto i piec ok 30 min.180 stopni. Sprawdzić patyczkiem.
Krem:
- pół opakowania śmietanki 36% Łowicz 500ml
- 1 serek waniliowy Danio
- 3-4 łyżki kakao
- cukier puder ok 4 łyżki (próbować)
- 1 śmietan-fix
Śmietanę chwilkę ubijać, po czym dodać serek cukier i kakao. Na koniec śmietan-fix.
Poncz:
- mocna czarna herbata (dwie torebki zaparzone w pół szklanki wody)
- pół szklanki likieru czekoladowego
- łyżeczka cukru
Biszkopt przekroić na pół i polać dolną warstwę ponczem. Następnie posmarować cienką warstwą gotowej masy krówkowej. Wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Nasączyć ponczem i posmarować bitą śmietaną. (Drugą część śmietany łowickiej ubijamy z cukrem pudrem i 1 śmietan-fiksem) Brzeg smarujemy dookoła masą krówkową. Wierzch ciasta posypujemy migdałowymi płatkami przyprażonymi na patelni.
PYCHA:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz