- filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- passata pomidorowa - przecier (duża szklana butelka do kupienia w Tesco)
- por - używam pora zamiast cebuli, ponieważ szybciej się smaży, nie szczypie w oczy przy krojeniu, a co najważniejsze dodaje słodkawego smaku
- 6-8 pieczarek
- przyprawa do kurczaka - 3 łyżeczki
- curry - 1,5 łyżeczki
- 2 ząbki czosnku
- pół kostki grzybowej (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek do smażenia (ok 2 łyżki)
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz.
- 1 paczka makaronu spaghetti pełnoziarniste Lubella
- 1 paczka tartej mozzarelli
Pokrojone mięso oprószamy przyprawami i smażymy na oliwie w głębokiej patelni. Do podsmażonego mięsa wrzucamy pokrojony por i pieczarki. Gdy są miękkie (czyli szybko:)), wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy pół kostki grzybowej. Gdy sos się zagotuje wgniatamy czosnek i dodajemy zioła roztarte w dłoniach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. GOTOWE:)
Ugotowany al dente makaron polewamy sosem i posypujemy tartą mozzarellą. PYCHA:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz