Uwielbiam mielone kotlety, ale nie miałam ochoty na klasyczniaka, więc niewielka modyfikacja musiała się pojawić. Wyszły pyszne. Smakowite i soczyste. Spróbujcie, prościzna.
Składniki:
- pół kg mielonego mięsa z indyka
- 1 średni por
- 5 średnich pieczarek
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- dwie szczypty soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 grahamka
- 1 jajko
- mąka orkiszowa z pełnego przemiału
- olej rzepakowy do smażenia
- łyżka masła
Pieczarki starte na tarce jarzynowej i posiekany por dusimy na maśle. Solimy. Gdy duszonka wystygnie dodajemy mięso i przyprawy. Na koniec jajko i grahamkę namoczoną w wodzie i zmiksowaną blenderem na gładką masę. Całość dokładnie wymieszać, formować kotlety i obtaczać w mące. Smażyć na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz