niedziela, 8 marca 2015

TIRAMISU classic...the best

Za ten deser, twórca powinien Nobla dostać.
Potrzebujemy:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania serka mascarpone
- 1 mały jogurt grecki
- cukier puder (ilość wedle smaku)
- kawa, rum
- kakao do dekoracji


W szklance zaparzamy mocną kawę (u mnie rozpuszczalna z 4 łyżeczek), słodzimy łyżką cukru i dolewamy pół szklanki rumu.
Tak powstały poncz przelewamy do szerokiej miski, tak by łatwo było maczać biszkopty.
Ciastka należy brać po 3-4 na raz w palce i jednym ruchem szybko zamoczyć w ponczu.
Układać w naczyniu ceramicznym, lub w czym kto ma.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serki i jogurt.
Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu. Przykryć druga warstwą "naponczowanych" ciastek i druga warstwa kremu.
Wierzch deseru oprószyć kakaem przy użyciu siteczka.
Podawać dobrze schłodzone.

PYCHA:)

P.S. nie udało się zrobić zdjęcia kawałkowi na talerzyku, to było za trudne:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz