Smakowita bezmięsna przekąska, albo danie obiadowe. Ja podałam je na obiad z pieczonymi warzywami.
Potrzebujemy:
- ok 2 szklanek soczewicy zielonej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- sól ziołowa, przyprawy
- olej do smażenia.
Soczewicę opłukać na sitku i ugotować w wodzie do miękkości (bez soli).
Cebulkę, pieczarki posiekać i usmażyć. Na koniec wgnieść czosnek.
Wystudzoną soczewicę zmiksować na gładką masę, z dodatkiem jajka będzie łatwiej.
Wymieszać z cebulką, doprawić solą ziołową i pieprzem (można spróbować, bo nie wiem ile dokładnie przypraw)
Formować w dłoniach małe dyski i układać na rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz