niedziela, 15 lipca 2012

ŁOSOŚ SMAŻONY

Łosoś to tłusta ryba morska, a takie właśnie ryby mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie i najwięcej tego, czego nam z ryby trzeba. Mowa o kwasach tłuszczowych nienasyconych, których sami nie umiemy syntetyzować. Trzeba więc ich dostarczać z pożywieniem.
A oto przepis na takie pożywienie...




W rybnym sklepiku pan zaproponował mi 1 kilogramową paczkę mrożonych kawałków łososia. Wychodzi dużo taniej niż czysty filet bo 18pln/kg, a są to kawałki czystego mięsa bez skóry i ości, więc zapytajcie o coś takiego w swoim sklepie.

*Wykonanie*
- łososia rozmrozić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym
- kawałki ryby obsypać ulubioną przyprawą do ryb (polecam nowe serie bez glutaminianu sodu np: Kotanyi, można też użyć soli i ziołowego pieprzu
- przyprawioną rybę oprószamy mąką orkiszową z pełnego przemiału i kładziemy na rozgrzany olej rzepakowy
- smażymy z każdej strony na rumiano
- usmażone kawałki odsączamy z oleju na papierowym ręczniku i GOTOWE:)

Prosto z patelni rewelacja do obiadu, a zimny doskonały na kanapkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz