niedziela, 17 grudnia 2017

Sernik Piegus:)

Ciasto z makiem na Boże Narodzenie być musi, bo tradycja rzecz święta...
Ale makowiec to nie mój typ, więc jest na blogu sernik na makowym spodzie, a teraz będzie sernik piegowaty:)

Ciemne kruche ciasto:
- 1 kostka zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka i masło. Zagniatamy na jednolitą masę.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- pół kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 3 białka
- budyń śmietankowy
- 3 łyżki suchego maku.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, potem dodajemy ser. Na koniec białka, budyń i mak.

Połowę zamarzniętego ciasta ścieramy na tarce. To będzie spód sernika.  Wylewamy masę serową i ścieramy na wierzch drugą połowę ciasta.
Podane ilości wystarczą na sernik w standardowej tortownicy 24cm, lub foremki serduszko z Ikea.
Pieczemy ok godziny, do suchego patyczka 180C.

Piegowatego smacznego życzy Wróżka...

2 komentarze:

  1. Super przepis - na pewno wypróbuję :). Jeżeli chodzi o sernik, to jest on jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio wypróbowałam przepis z strony https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ na warstwowy sernik czekoladowy, który bardzo mi posmakował. Uwielbiam czekoladę i często dodaję ją do domowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, które podaję często w mojej kuchni na szklanej paterze. Do serwowania takich ciast polecam też zaopatrzyć się w specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce do których zalicza się poręczna łopatka oraz nożyk. Oba akcesoria bardzo przydają mi się do krojenia i nakładania ciasta na talerze.

    OdpowiedzUsuń