poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Ciacho karmel & jagody...

Pyszny, prosty biszkopt, a smakuje jak wspomnienie lata. Niczym plażowe gofry z bitą śmietaną, toffi i owocami....Pycha!

Biszkopt na dużą blachę prostokątną:
- 12 jaj
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 8 łyżek mąki zwykłej
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy cukier. Żółtka dokładnie wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej z cukrem piany.
Mąki przesiać i stopniowo, ręcznie wmieszać do masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w 180 C ok 30 min. Do suchego patyczka.

Krem:
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 mały jogurt grecki
- cukier puder ok 6 łyżek
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek i jogurt. Mieszamy i krem gotowy.

 Ponad to potrzebujemy jeszcze:
- pół litra jagód
- puszkę karmelu ze słodkiego mleka (polecam Gostyńskie do kupienia w Tesco)

Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na dolną warstwę wykładamy 3/4 kremu i posypujemy połową jagód. Górną część biszkoptu smarujemy karmelem z puszki i tak przygotowany wierzch kładziemy na warstwę z kremem. Na koniec smarujemy resztę kremu na toffi i posypujemy jagodami.
Lato. Plaża. Gofry. Mniam!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz