sobota, 19 maja 2012

CIASTO JEST DOBRE NA WSZYSTKO

ORZECHOWIEC


*Ciacho*
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1 kostka dobrego masła ( ok 80% tłuszczu mlecznego nie żadna margaryna!)
- 3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego (niepełna szklanka)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka i 2 łyżki miodu podgrzane razem delikatnie do gładkiej konsystencji
*Wykonanie*
Zmieszać suche składniki po czym dodać jajka masło i podgrzane mleko z miodem. Zagnieść ciasto.
(tak jak kruche). Podzielić na 2 części. 1 placek upiec suchy a drugi z następującą masą:
30dkg orzechów włoskich posiekanych + 15 dkg masła + pół szklanki brązowego cukru + 2 łyżki miodu - podgrzać razem, wyłożyć na drugi surowy placek i upiec razem. Placki pieczemy ok 20 - 30 minut w 180 st C, aż będą dobrze rumiane.
*Krem*
- 2,5 szklanki mleka
- duży budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany (12, 18%)
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru brązowego
*Wykonanie*
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka zmieszać z budyniem, mąką i śmietaną. Gdy mleko z masłem i cukrem się zagotuje dodać to z budyniem i ugotować krem mocno mieszając trzepaczką antygrudkową.
Na suchy placek wylać krem i przykryć plackiem z orzechami.
PYSZNOŚCI:)
Polecam tez wersję zmodyfikowaną. Otóż zamiast masy orzechowej można zastosować rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z łyżką masła orzechowego i 3 łyżkami mleka. Wylać na ciasto i posypać ulubionymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. MNIAM:)

Źródło:
teściowa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz