ROŚLINY KRZYŻOWE - (brokuły, kapusty, brukselka, kalafior itd.) zawierają SULFORAFAN i I3C - związki fitochemiczne, które wspomagają detoksykację komórek, zapobiegają nowotworom, oraz nie pozwalają komórkom rakowym się "uzłośliwić". Aby cenne związki zostały przez nas zjedzone nie gotujmy tych warzyw w tradycyjny sposób. Należy je krótko smażyć lub dusić pod przykryciem na oliwie z oliwek.
ZIELONA HERBATA - zawiera POLIFENOL - ma działanie odtruwające, antybakteryjne i antynowotworowe. Przeciwdziała powstawaniu nowych naczyń krwionośnych zasilających guza. Prawidłowo zaparzona herbata (70 stopni C parzona 10 minut pod przykryciem) utrzymuje swoje właściwości od godziny do dwóch. Po tym czasie ulatują z niej cenne związki.
KURKUMA - jest najsilniejszym znanym obecnie środkiem przeciwzapalnym danym nam przez mateczkę naturę. Tak jak zielona herbata zapobiega angiogenezie, czyli tworzeniu naczyń krwionośnych karmiących nowotwory. Jest składnikiem popularnego curry. Jednak by nasz organizm skorzystał w pełni z kurkumowych właściwości trzeba czystą kurkumę zmieszać z pieprzem czarnym oraz oliwą z oliwek. Stosować tę zdrową polewkę do czego tylko pasuje wedle uznania i jeść na zdrowie. Jeszcze jedna uwaga. Do potraw smażonych i gotowanych kurkumę dodajemy na końcu by nie zrobiła się gorzka.
CZOSNEK - zawarte w nim związki siarki osłabiają szkodliwe działanie toksycznych związków powstałych podczas palenia tytoniu, lub przypalenia mięsa. Sprzyjają obumieraniu komórek nowotworowych. Więc na grilla sos czosnkowy obowiązkowo! Ponad to, wszystkie rośliny z tej samej rodziny czyli cebula, por, szczypiorek obniżają poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejszają wydzielanie insuliny.
CZEKOLADA - jeśli mamy chęć na zdrowy deser musimy wybrać tę, która ma minimum 70% kakao. Taka czekolada zawiera antyoksydanty i polifenole. Nie należy mieszać ciemnej czekolady z mlekiem, gdyż traci wtedy swoje zdrowotne właściwości. Jej umiarkowany indeks glikemiczny nie powoduje nagłych skoków insuliny we krwi, a tym samym błędnego koła chęci na słodkie.
SOJA - zawiera do 40% wartościowego białka, witaminy z grupy B, oraz przeciwdziała osteoporozie zwiększając gęstość kości. Zmniejsza też poziom złego cholesterolu (LDL) i łagodzi menopauzę dzięki zawartości fitoestogenów. Z tej także przyczyny powinni uważać na nią panowie starający się o potomstwo, gdyż fitoestrogeny mogą upośledzać plemniki uszkadzając ich DNA i spowalniać ich ruchliwość. Mimo tej wady soja jest bardzo ważna w profilaktyce nowotworowej, gdyż zawarte w niej IZOFLAWONY przeciwdziałają angiogenezie (tworzeniu naczyń krw.). Blokują też stymulację komórek nowotworowych przez hormony płciowe (estrogeny, testosteron).
Często jest to roślina pochodząca z upraw (GMO) czyli modyfikowanych genetycznie, i choć nie stwierdzono szkodliwego wpływu takich upraw na zdrowie, to bezpieczniej jest jeść tą z upraw ekologicznych. Zajadamy wiec tofu, kotlety sojowe, sos, mleko i jogurty ku zdrowotności:) Uwaga: oleje sojowe tłoczone na zimno nie zawierają fitoestrogenów (ku uciesze panów)
CZERWONE WINO - dla wielbicieli tegoż trunku dobre wieści! Zawarty w nim RESWERATROL chroni komórki przed starzeniem, oraz opóźnia rozwój nowotworów. Jednak można sobie pozwolić na 1 kieliszek dziennie, gdyż większe ilości mogą przynieść odwrotne skutki.
Źródła:
"antyrak" dr David Servan-Schreiber
"Biblia leczy rak" dr Don Colbert
http://www.eioba.pl/a/1p0b/soja-coraz-bardziej-kontrowersyjna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz