czwartek, 2 sierpnia 2012

CUKINIOWE PLACUSZKI

CUKINIA jest lekkostrawna, ma mało kalorii, a co najważniejsze , nie kumulują się w niej metale ciężkie i trucizny ze środowiska. Zawiera też witaminy z grupy B, wit. PP, C i A.

A oto przepis na proste placki:
- 1 średnia cukinia
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- mała cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*Wykonanie*
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeśli jest młoda może być ze skórką, wydrążyć pestki jeśli są twarde) i osolić. Odcisnąć sok na sitku i dodać startą cebulę, jajka, przyprawy i mąkę. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe placki układać na papierowy ręcznik. GOTOWE:)
Porada: na początku usmażyć jednego i spróbować czego jeszcze ciastu brak.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz