wtorek, 29 października 2013

Mielone pieczone łyżką kładzione...


Powstały, by skrócić czas smażenia, ograniczyć kalorie i bałagan w kuchni (nie obtaczane w mące/bułce). Chodzi o to by kotlety kłaść na gorący olej łyżką, obsmażyć krótko z obu stron i dopiec im w piekarniku:)
Potrzebne będzie:
- mięso mielone z indyka ok 0,5 kg
- 6 pieczarek
- pół cebuli
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry, 2 łyżeczki soli ziołowej, pieprz
- olej do smażenia


Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z mięsem. Dodać przyprawy, jajko, mąkę i wcisnąć czosnek. Dokładnie wymieszać. Na gorący olej kłaść łyżką porcje mięsa i krótko obsmażyć z obu stron. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiec im w temp 200 stopni przez ok 20 minut. (Sprawdzić któregoś, czy nie surowy w środku)
Będą smakowite i soczyste, a olej wsiąknie w papier:)
Mielonego Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz