sobota, 26 maja 2012

POLĘDWICA WIEPRZOWA

Najszlachetniejszy kawałek mięsa wieprzowego.
Świeża, surowa polędwiczka ma ciemno różowy kolor, mały przerost tłuszczowy i charakteryzuje się dużą marmurkowatością. Dzięki niej jest taka soczysta i miękka po usmażeniu.
Jest też najchudszym kawałkiem mięsa wieprzowego, 100 gram mięsa to 143 kcal.
Przy czym mięso drobiowe (którego już mamy chyba trochę dość) ma 119 kcal. Różnica w kaloriach niezbyt duża, ale za to w smaku ogromna!
Ponieważ polędwica jest bardzo delikatna to szybko się smaży.
Wystarczy pokroić w plasterki ok 1 cm, można trochę rozbić, posypać ulubioną przyprawą, oprószyć mąką razową i wrzucać na gorący olej. Po zrumienieniu z obu stron, pyszne kotlety na obiad gotowe:)

Na zdjęciu poniżej polędwiczki w sosie z warzywami.
Polędwicę szykujemy tak jak na kotlety, ale podsmażamy krótko z obu stron na głębokiej patelni, po czym wrzucamy ulubione pokrojone warzywa (paprykę, cebulę, cukinię, fasolkę, pomidory, pieczarki) i dusimy razem, aż będą miękkie. Można podlać trochę wody. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i pyszna potrawka gotowa. Pasuje do ziemniaków, makaronu, kaszy i ryżu.
Nie podaję dokładnego przepisu, bo sama za każdym razem robię z innymi warzywami. Najważniejsze, żeby przed duszeniem zamknąć pory w mięsie czyli przesmażyć krótko na płytkim oleju, i żeby tak dobierać kolory warzyw by było kolorowo:) Czyli jeśli dodajemy pomidory to paprykę zieloną lub żółtą, a nie czerwoną.


źródło:
http://www.niam.pl/pl/produkty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz