...powstaje, z pszenicy orkiszowej, która to zawiera mnóstwo pozytywnych wibracji:) I to nie żarty, bo stwierdzono wpływ diety orkiszowej na dobry nastój i zalecana jest pacjentom z depresją.
Oprócz tego znajdziemy w niej dużo błonnika (zwłaszcza w tej razowej, którą stosuję ja) i wartościowego białka. Orkisz jest łatwostrawny, wspomaga trawienie i działa rozgrzewająco (dobry dla zimnonogich i zimnorękich). Zawiera witaminy A, E, D, oraz linolenowy nienasycony kwas tłuszczowy. Stałe włączenie mąki orkiszowej do diety sprzyja regeneracji organizmu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
Jak z każdego ziarna, tak i z orkiszu jest szeroka gama produktów: mąka, mąka razowa, makarony, pieczywo, ciasta, zupy, kleiki, kawa, kaszka, płatki a nawet piwo (nie dostępne w Polsce).
Ja używam i polecam mąkę orkiszową razową do wypieków, zaprawiania sosów i zup, do zasmażek i panierowania mięs. O czym można się przekonać czytając przepisy z tego bloga.
Ma tylko jedną wadę. Niezbyt tania bo ok 7 pln za kilogram, a to nie mało w porównaniu ze zwykłą mąką pszenną.
Mimo to warto, bo w końcu jesteśmy tym co jemy, więc jedzmy najlepsze.
A nasza polska mąka orkiszowa "Czerkieska" z woj. świętokrzyskiego jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. I to się chwali!:)
źródło:
http://www.orkisz.com/index.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_orkisz
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOgólnie dość rzadko używam mąki orkiszowej lecz czasami zajdzie taka potrzeba. Najczęściej staram się wykorzystywać mąkę https://basiazsercem.pl i myślę, że na tą chwilę nie ma lepszej. W końcu rodzaj mąki ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy naszej potrawy.
OdpowiedzUsuń