Uwielbiam to ciasto, bo jest pyszne i treściwe. Postanowiłam użyć do niego mąki z pełnego przemiału i fruktozy zamiast cukru, no i udało się:) Fruktoza ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla zdrowia i utrzymania linii. O zaletach mąki orkiszowej pisałam w osobnym poście.
*Składniki i wykonanie*
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka fruktozy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli.
W misce mieszamy suche składniki i dodajemy:
- 1 kostkę masła
- 2 jajka.
Wyrabiamy ręką ciasto na jednolitą masę i przekładamy 3/4 ciasta do blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Na tak przygotowane ciasto układamy obrane i pokrojone w półksiężyce jabłka, brzuszkami do góry. Gotujemy budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ten duży bez cukru, posłodzony fruktozą) i gorący wylewamy na jabłka.
Na wierzch wrzucamy kawałeczki pozostałego ciasta i do pieca:) 50 minut 190C. DELICJE:)
wygląda smakowicie :)))))
OdpowiedzUsuń