poniedziałek, 3 czerwca 2013

KRUCHE, BUDYŃ & TRUSKAWKI

Już za chwileczkę, już za momencik sezon na ciasta z owocami!!!
A moje ulubione to ciasta takie jak to:

Proste, smaczne i nieco uzdrowione dobrą mąką i fruktozą.
SKŁADNIKI:
ciasto kruche
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
galaretka truskawkowa
świeże truskawki

kruche ciacho (podam przepis na 2 porcje, jedną pieczemy, drugą zamrażamy na następny raz:)
- 2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (do kupienia w tesco)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka fruktozy/cukru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli zapachu waniliowego
- kostka dobrego masła (82% tł.)

-W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajka i masło. Zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i niech w lodówce odpocznie. 30 min.

 


Wypoczęte ciasto podzielić na pół. Jedną porcję zamrozić dobrze zawiniętą w folię. Drugą rozwałkować na papierze do pieczenia do rozmiaru tortownicy. Ciasto wkładamy między dwa kawałki papieru i wałkujemy. Wierzchnią warstwę wyrzucamy a spodnią wkładamy z ciastem do tortownicy.


Umieścić w formie i palcami rozprowadzić ciasto na brzegi tejże formy. Nie musi być wysoko. Jak komu wyjdzie i tak będzie pycha. Palce można maczać w mące, będzie łatwiej.
Piec ok 25 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.
-W czasie pieczenia rozpuszczamy galaretkę i gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu. Zamiast cukrem słodzimy fruktozą. Można dać trochę mniej mleka, by budyń był gęstszy.
-Na upieczone ciasto wylewamy budyń (nigdy  nie czekam aż ciasto i budyń wystygną), układamy truskawki wedle fantazji i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.
-Wylewamy galaretkę na ciasto i wstawiamy do lodówki by dobrze się ścięła.
Teraz już  można jeść:)
Wersja dla niecierpliwych nie zawiera galaretki, ale polecam poczekać aż ciasto wystygnie.

TRUSKAWKOWEGO SMACZNEGO























Ciasto nie doczekało zdjęć w całości...

1 komentarz:

  1. Ciasto zaserwowałam ostatnio moim gościom na imieninach i wszystkim bardzo smakowało :). Do jego przygotowania użyłam niektórych akcesoriów kuchennych jakich używam do przyrządzania ciast. Są to m.in. odpowiednia forma do ciasta, tylka cukiernicza, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciast. Dzięki takiemu asortymentowi, przygotowanie jakiegokolwiek wypieku nie stanowi dla mnie żadnego problemu.

    OdpowiedzUsuń