czwartek, 4 lipca 2013

FILIPKI Z KURCZAKIEM

Jak przemycić dziecku mięso, skoro się na nie obraziło?
Może placki....
Z ostałej się po obiedzie pieczonej piersi kurczakowej, jajek, mąki i przypraw zrobiłam placuszki, które młody chętnie zjadł:)


Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka upieczony (można też użyć mięsa z pieczonych udek)
- 3 jajka
- 2 duże łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki Curry
- dwie szczypty proszku do pieczenia
- olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka z mąką dokładnie wymieszać trzepaczką, by nie było grudek. Doprawić. Mięso pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Smażyć na bardzo gorącym oleju, ponieważ ciasto jest dość rzadkie. Wtedy placki szybko będą się ścinały i nie rozpłyną się po patelni.


















Gdy z obu stron będą rumiane, przełożyć na papierowy ręcznik i gotowe:)
Można zjeść suche, lub z jakimś ulubionym sosem. Dobrze się komponują z sosami słodko-kwaśnymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz