niedziela, 18 sierpnia 2013

PIECZONKA Z CUKINII

W oryginalnej wersji jest to pasztet z cukinii, ale wygląda to raczej jak klops. Tak czy inaczej jest smaczne na ciepło i na zimno. Można zjeść plaster takiej pieczonki z pomidorem i zastąpić pieczywo.

 
Przepis:
- 3 szklanki cukinii startej na tarce (jeśli jest młodziutka to ze skórką, będzie zielono)
Startą cukinię osolić i odcisnąć sok.
- 1 duża cebula posiekana w drobną kosteczkę
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 4 jajka
- pół szklanki oliwy
- ok 1,5 szklanki płatków owsianych
- sól ziołowa (ok 2 łyżeczki), pieprz ziołowy
Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do keksówki.
Piec w 180 stopniach ok godziny.
SMACZNEGO:)

Do pieczonki pasuje: keczup, pomidory, kiszone ogórki. Można też zjeść na ciepło polaną mięsnym, lub grzybowym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz