piątek, 13 września 2013

SERNIK Z NUTELLĄ...MNIAMUŚNY

Połączenie słodkiej masy sernikowej z Nutellą to jest to! Już dawno nosiłam się z zamieram upieczenia takiego serniczka, dopracowywując go w myślach, coby był najpyszniejszy. I taki się udał. Z kruchym ciastem pod spodem i na wierzchu, posmarowany Nutellą...


Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru/fruktozy
- szczypta soli
W misce wymieszać dobrze suche składniki i dodać:
- 2 jajka
- kostkę masła
Zagnieść ciasto na jednolitą masę i zawinięte w folię schować do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie połowę rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do średniej blachy.


Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego w wiaderku
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 słoiczka Nutelli


Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dodać ser i cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie budyń i mąkę. Wyłączyć mikser i ręcznie wmieszać do masy nutellę.
Można zrobić warstwę jaśniejszą i ciemniejszą, lub jednolitą, wedle fantazji.
Masę serową wylać na kruchy spód i na wierzchu poukładać kawałeczki pozostałego surowego ciasta. (Nie zużyłam całości, tylko ok połowy tego co zostało po ułożeniu na blachę. Zamroziłam i będzie idealne na kruszonkę do następnego wypieku).
Piec ok godziny w 180 stopniach.


Upieczony sernik posmarować Nutellą. Pyszności...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz