środa, 25 września 2013

PIECZONKA z białą kaszą gryczaną, warzywami i udkami


Danie stworzone w pośpiechu, z tego co było w domu. Wyszło smacznie i sycąco.
Kaszę kupiłam na wagę "luzem", nie w torebkach. Gotowana w wodzie, do jej wchłonięcia, zachowuje witaminy, nie tak jak ta gotowana w torebce.
Oczywiście nie chciało mi się gotować osobno kaszy i sosu, więc zrobiłam tak:
- ok 1,5 szklanki surowej kaszy wsypałam na dno naczynia żaroodpornego,
- w głębokiej patelni podsmażyłam pokrojone pieczarki (ok 10 sztuk), 3 kolorowe papryki i 1 cebulę,
- do warzyw dodałam szklankę soku pomidorowego, szklankę wody, sól ziołową, łyżkę cukru, pieprz i ok pół szklanki wywaru z wieprzowej pieczeni (miałam zamrożony, jeśli nie macie to można się wspomóc kostką mięsną Winiary)
- warzywa z patelni wylałam na kaszę,
- na wierzchu ułożyłam 4 filety z udek kurczaka, oprószone przyprawą do kurczaka i zawinięte w cieniutkie plasterki boczku.
Piekłam niecałą godzinę w 200 stopniach góra/dół.
W trakcie pieczenia można polewać mięso sosem, by nie było za mocno spieczone.
 
Gdy kasza jest miękka, można podawać. Do pieczonki super pasuje kiszony ogórek i kleks z gęstego jogurtu:)

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz