czwartek, 20 lutego 2014

Muffinki na Ostro...

 
Idealne do pracy, albo w podróż. Smaczna i syta przekąska, która z powodzeniem zastąpi kanapki.
Składniki:
- ok 2 szklanek mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 70 ml oleju
- sól ziołowa (łyżka)
- łyżka startej na tarce cebuli
- 1 pieczarka
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 4 łyżek pokrojonych pieczonych marchewek i pietruszek
 (można zastąpić 1 średnią startą na tarce surową marchewką)

 
Jak to przy muffinkach bywa, mieszamy w dwóch miskach składniki.
W jednej suche, w drugiej mokre.
Warzywa traktujemy jako mokre.
Trzeba wymieszać jajka z mlekiem i olejem, po czym dodać pokrojone/starte dodatki. Połączyć zawartość obu misek, krótko mieszając łyżką.
Blachę do muffinek wyłożyć sylikonowymi papilotkami/foremkami. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości. W surowe jeszcze babeczki, można wetknąć kawałki żółtego sera, oliwki, lub dla mięsożerców plasterek salami. Co kto lubi:)
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec ok 25 minut. Upieczone babeczki powyjmować z foremek i ostudzić na kratce.

Muffinkowego SMACZNEGO:)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz