niedziela, 27 lipca 2014

Sernik z jagodami i skórką z limonki...


Pyszny wypiek z sezonowymi owockami, wzbogacony o nutkę egzotycznej limonki, która cudownie podbija smak rzeczonych owocków.

Do roboty!
Będziemy potrzebować:
- paczkę kruchych ciastek (nie ma czasu na robienie kruchego ciasta)
- 1 kg sera sernikowego w wiaderku
- 7 żółtek
- 4 białka
- szklankę cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostkę masła
- ok pół litra jagód
- ok pół kg serka mascarpone
- cukier puder
- limonka
Na średnią blachę (czyli nie tą największą) wykładamy papier do pieczenia i układamy kruche ciasteczka.
Do misy miksera wkładamy masło, żółtka i cukier. Miksujemy. Dodajemy ser i białka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń i wylewamy masę serową na blachę z ciastkami. Można wrzucić garść jagód.
Do nagrzanego pieca (180C) na ok godzinę.

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem (ok 5 łyżek), wyłożyć na sernik i obficie posypać jagodami. Na owoce zetrzeć skórkę ze sparzonej limonki.

Delicje...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz