niedziela, 22 marca 2015

MAZUREK





























 
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1 kostka masła (200 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 ugotowane żółtka z jajek na twardo
Wymieszać suche składniki i wkruszyć żółtka. Zimne masło pokroić w kostkę i wgnieść do ciasta, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ułożyć na blasze. Piec do zrumienienia ok 10-15 minut w 180 C.


Dekoracja:
- 3-4 łyżki masy toffi
- 2 garści orzeszków ziemnych prażonych bez soli (dostępne w Biedronce)
- pół mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej + 2 łyżki mleka
- sól morska 
Upieczone ciasto posmarować masą krówkową i leciutko osolić solą morską. Orzeszki uprażyć na suchej patelni i posypać mazurka. Na koniec polać strużkami roztopionej czekolady.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz