niedziela, 18 grudnia 2016

Przekładaniec


Fajne ciasto, trochę udziwnione, ale właśnie takie lubimy na Boże Narodzenie:)
Nie ma co zwlekać, święta już tuż tuż...
Ciacho składa się z biszkoptu, kremu, dżemu porzeczkowego z galaretką (smak dowolny), suchych francuskich precelków i wiórków kokosowych.

Biszkopt na dużą blachę prostokątną:
- 12 jaj
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 8 łyżek mąki zwykłej
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy cukier. Żółtka dokładnie wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej z cukrem piany.
Mąki przesiać i stopniowo, ręcznie wmieszać do masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w 180 C ok 30 min. Do suchego patyczka.

W czasie pieczenia rozpuszczamy galaretkę w połowie ilości wody, jaką przewiduje instrukcja. Mieszamy z dżemem porzeczkowym (1 słoik).  Odstawić do lekkiego ścięcia.

 Krem:
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 mały jogurt grecki
- cukier puder ok 6 łyżek
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek i jogurt. Mieszamy i krem gotowy.

Biszkopt jak zwykle na pół, na dolną część wykładamy lekko ściętą galaretkę z dżemem. Potem układamy francuskie ciastka, lekko naciskając, tak by dżem wlazł w otworki:) Następnie 3/4 kremu, wierzchni biszkopt i reszta kremu. Udekorować wiórkami kokosowymi / można zrumienić na patelni.

Przekładanego smacznego życzy Wróżka Pietruszka
WESOŁYCH ŚWIĄT


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz