środa, 23 maja 2012

MŁODA KAPUSTA

W celu wykonania pysznej kapusty należy udać się do warzywniaka, lub na ryneczek i zakupić:
- 1 średnią kapustę
- 1 pęczek koperku
- przecier pomidorowy
- młoda cebulka
- kilka pieczarek
Po powrocie należy:
- kapustę posiekać, wrzucić na głęboką patelnię, lub do garnka co to nie przywiera i posolić, oraz posłodzić naszą bohaterkę. (po łyżce soli i cukru)
- po ok 15 minutach zalać wrzątkiem w celu sparzenia i postawić na ogniu by chwilę się pogotowała (5 minut) pod przykryciem
- odcedzić (nie bardzo dokładnie) i dodać ok 3 łyżek oliwy z oliwek, posiekane pieczarki i cebulę. Zamieszać i dusić na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości wedle upodobań.
- Na koniec dodać posiekany koperek, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (lub 1-2 łyżki koncentratu) i doprawić solą, pieprzem, cukrem brązowym lub syropem z agawy, ja dodałam też szczyptę kurkumy.
Jeśli jest zbyt wodnista to odparowujemy mieszając i nie mogąc się doczekać.

Świetna rzecz jako danie samodzielne, lub przystawka do obiadu, więc jedzmy na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz