czwartek, 21 czerwca 2012

BOTWINKA...


 ...pyszna nie tylko jako znany wszystkim chłodnik, ale również na gorąco w postaci barszczu czerwonego z młodych buraczków. A że sezon nowalijkowy w pełni, nie mogło jej tu zabraknąć, zwłaszcza, że buraki są źródłem antyoksydantów i składników odżywczych (manganu, potasu i żelaza) Zawierają betainę, która wspomaga układ krążenia, błonnik, wit. C i kwas foliowy.

Młode liście buraka zawierają więcej cennych substancji odżywczych niż korzenie spichrzowe. Sok z buraka obniża ciśnienie krwi, a także zwiększa wytrzymałość i odporność organizmu.
Jedyną wadą botwiny jest wysoki indeks glikemiczny (70), jednak jej walory odżywcze są o wiele istotniejsze, dlatego sprawa indeksu schodzi na dalszy plan i powinny się tym przejmować tylko osoby, które ze względów zdrowotnych muszą uważać na cukier.

*Składniki*
- pęczek botwinki wraz z buraczkami
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki szczypiorku
- sól, syrop z agawy, pieprz czarny lub ziołowy
- 2 łyżeczki barszczu czerwonego Winiary bez glutaminianu sodu (opcjonalnie)
- jogurt naturalny

*Wykonanie*
Botwinkę myjemy, buraczki oskrobujemy delikatnie i wszystko razem siekamy. wrzucamy do garnka, solimy (3 szczypty), słodzimy syropem (2 łyżki) i odstawiamy na pół godziny, by botwinka puściła sok. Siekamy koperek i szczypiorek, a botwinę zalewamy wrzątkiem (tylko tyle by ją przykryło) i gotujemy ok 10 minut. (można dłużej jeśli buraczki były większe i są jeszcze twarde) Po tym czasie dodajemy szczypior, koperek i barszcz Winiary. Można jeszcze dosolić i dosłodzić wedle uznania. Gotować 5 minut i GOTOWE:)
Teraz wystarczy nalać do miseczki, dodać dużą łyżkę jogurtu i zajadać!
Do botwinki na zimno można wkroić zielonego ogórka i rzodkiewkę - podawać dobrze schłodzoną.


 




źródła:
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Botwinka.html
http://www.przyjacielwarzyw.pl/wszystkie-kolory-warzyw/warzywo?id=3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz