wtorek, 19 czerwca 2012

MIELONE MIESZAŃCE

Nie samą kurzyną człowiek żyje, więc żeby zmienić smak należy dokonać stosownej mieszanki mięs, by uzyskać nietuzinkowe kotlety:)

*Składniki*
- 30-40 dkg mielonej wieprzowej łopatki
- 10-20 dkg mielonego mięsa indyczego
- 4 średnie pieczarki
- 1 cebula
- 1 grahamka
- 2 łyżki keczupu
- 1 jajko
- mąka orkiszowa z pełnego przemiału do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy: 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, łyżeczka curry, łyżka przyprawy do kurczaka Kamis bez glutaminianu sodu, sól, pieprz czarny i ziołowy, szczypta kurkumy.

*Wykonanie*
Cebulę i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Grahamkę moczymy w niewielkiej ilości wody i miksujemy blenderem na jednolitą papkę. Mieszamy z mięsem, przyprawami i jajkiem.
Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i hyc na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoto. Można w trakcie smażenia zmniejszać ogień, by kotlety się dosmażyły w środku, ale nie były spalone. Wyjmujemy na papierowy ręcznik i GOTOWE:)
Z tej ilości mięsa wychodzi około 18 kotletów. Jeśli nie usmażycie wszystkiego resztę można zamrozić w pudełku i na następny posiłek mamy jak znalazł:)

-sugestia- najlepiej jest ułożyć naszykowane kotlety na desce czy talerzu i gdy olej będzie gorący wkładać jednocześnie, wtedy cała porcja z patelni jest gotowa w tym samym czasie.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz