Skoro piszę o zdrowych zamiennikach nie mogło go tu zabraknąć. Syrop z agawy zastępuje biały cukier w zdrowej kuchni. Dlaczego? Dlatego, że jest to naturalny produkt roślinny, który składa się głównie z fruktozy i glukozy. Dzięki przewadze fruktozy syrop ma niski indeks glikemiczny, czyli nie powoduje nagłych skoków insuliny we krwi, które są niekorzystne dla zdrowia.
Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity.
Odrobina słodyczy doskonale podkreśla smak wielu potraw, zwłaszcza warzywnych. Dlatego do wszelkich sosów, potrawek, zup i warzyw na patelnię, zamiast białego cukru dodaję syrop z agawy.
Ponieważ jest w formie lejącej, nieco rzadszej od miodu doskonale się rozpuszcza i łatwo go dozować.
Nie jest tani, bo za 660 gram płacę 25pln, ale starcza mi na 2 miesiące jeśli chodzi o doprawianie potraw (nie słodzę kawy i herbaty). Jest prawie 2 razy słodszy od białego cukru, co także wpływa na jego ekonomiczność.
Polecam wszystkim, którzy dbają o jakość i zdrowie swojej kuchni:)
http://panogrodu.pl/ogrod/agawa-ciemnozielona |
źródła:
http://www.era-zdrowia.pl/zdrowa-kuchnia/zdrowe-alternatywy/syrop-z-agawy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz