niedziela, 3 lutego 2013

CIACHO POPISOWE (dla Marysi)



                                                                         


Domowe wypieki są najlepsze!
I zawsze zdrowsze niż te z cukierni, nawet jeśli kaloryczne:)













BISZKOPT (na średnią blachę):
- 10 jaj
- 10 łyżek fruktozy, lub cukru
- 7 łyżek mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę mikserem. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do piany dodać cukier i żółtka. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i ręcznie wmieszać do jajek. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w temp 180C. Sprawdzać patyczkiem.

KREM:
- 0,75 l śmietany kremówki
- cukier puder (ok 4 łyżek)
- 2 duże wafelki princessa mleczne
- 1 śmietan-fix
Śmietanę ubić mikserem z cukrem i fixem. Na koniec dodać posiekane wafelki.

PONCZ:
- kubek kawy rozpuszczalnej z 1,5 łyżeczki + 2łyżeczki cukru + kieliszek wódki

Ciasto przekroić na pół i dolną część polać połową ponczu. Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta. Polać ponczem.

POLEWA:
W kąpieli wodnej rozpuścić 3 mleczne czekolady + łyżka masła. Polać ciasto i posypać orzechami, lub płatkami migdałów.
PYCHOTKA:)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz