czwartek, 14 marca 2013

TORCIK CZEKOLADOWO-WIŚNIOWY

Nie spodziewałam się, że wyjdzie taki dobry. Goście byli zachwyceni. Smakuje wykwintnie i wygląda pięknie. A oto i on...





Biszkopt (na standardową okrągłą tortownicę)

- 6 jajek                                                                             
- 6 łyżek cukru lub fruktozy
- 4 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę mikserem. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do piany dodać cukier i żółtka. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i ręcznie wmieszać do jajek. Dno zwykłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem. Przelać ciasto i piec ok 30 min.180 stopni. Sprawdzić patyczkiem.


Dalej potrzebna będzie:
Mała konfitura wiśniowa ( LIDL)
Pół litra śmietany 36% + Cukier puder + 2 śmietan-fixy
2 mleczne czekolady + łyżeczka masła + 3 łyżki mleka
1 kieliszek wódki

Poncz:

Do szklanki wlać kieliszek wódki, włożyć 3 łyżki galaretki z konfitury, dodać łyżeczkę fruktozy/cukru, i dopełnić przegotowaną wodą.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół i dolną część polać połową ponczu. Potem posmarować konfiturą (zostawić kilka całych wiśni do dekoracji). Następnie ubić śmietanę i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią biszkoptu, polać resztą ponczu i przygotować polewę z rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad. Polewę wylać na ciasto i udekorować zostawionymi wiśniami i kokosowymi wiórkami (świetnie pasują)
PYCHA:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz