Biszkopt (na standardową okrągłą tortownicę)
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru lub fruktozy
- 4 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę mikserem. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Do piany dodać cukier i żółtka. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i ręcznie wmieszać do jajek. Dno zwykłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem. Przelać ciasto i piec ok 30 min.180 stopni. Sprawdzić patyczkiem.
Dalej potrzebna będzie:
Mała konfitura wiśniowa ( LIDL)
Pół litra śmietany 36% + Cukier puder + 2 śmietan-fixy
2 mleczne czekolady + łyżeczka masła + 3 łyżki mleka
1 kieliszek wódki
Poncz:
Do szklanki wlać kieliszek wódki, włożyć 3 łyżki galaretki z konfitury, dodać łyżeczkę fruktozy/cukru, i dopełnić przegotowaną wodą.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół i dolną część polać połową ponczu. Potem posmarować konfiturą (zostawić kilka całych wiśni do dekoracji). Następnie ubić śmietanę i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią biszkoptu, polać resztą ponczu i przygotować polewę z rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad. Polewę wylać na ciasto i udekorować zostawionymi wiśniami i kokosowymi wiórkami (świetnie pasują)
PYCHA:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz