piątek, 22 marca 2013

Z AVOCADO...

 
O AVOCADO słówek kilka....
    100g to od 130-200 kcal. Zawiera znaczące ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia,  fosforu i potasu.
    Owoce awokado zawierają aż 20-30% tłuszczów, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw "dobrego tłuszczu".
    Połączenie avocado i pomidorów sprawia, że powstaje prawie pięć razy więcej likopenu, chroniącego nas przed rakiem. Zawiera też luteinę potrzebną dla zdrowych oczu.
 
Dopiero niedawno spróbowałam avocado i bardzo  mi zasmakowało. Pod koniec zimy są u nas łatwo dostępne, więc trzeba korzystać.

Oto prosta pasta:
- avocado
- serek śmietankowy np: Delikate
- 2 pomidory
-sól, pieprz ziołowy, kilka kropel soku z cytryny
Avocado wydrążone ze skórki rozgnieść widelcem razem z serkiem i sokiem z cytryny. Dodać wydrążone pomidory bez skóry i doprawić solą, oraz pieprzem. Pycha do grzanki, lub krakersów:)





















źródła:
http://www.figa.pl/Dlaczego-warto-jesc-awokado-a916
http://vegeabc.blogspot.com/2009/10/wartosci-odzywcze-awokado-witaminy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz