czwartek, 8 sierpnia 2013

LECZO NA ZIMNO ZE ŚWIEŻYM POMIDOREM I OGÓRKIEM


Ten bałagan, który widzicie na zdjęciu, to smakowite rozwiązanie na upalne dni. Może być przystawką do obiadu, lub go całkiem zastąpić. Świetnie sprawdza się na grillu. Robi się łatwo i szybko, jeśli nie liczyć czasu na wystygnięcie.
 A zatem potrzebujemy:
- 3 papryki w różnych kolorach
- 1 średnią młodą cukinię
- 1 dużą cukrową cebulę
- 2 słodkie surowe pomidory (polecam odmianę jajko kolibra)
- 1 zielony ogórek
- 1 ogórek kiszony (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia (3łyżki)
- sól ziołowa i pieprz do smaku
Paprykę kroimy w kostkę (nie drobną). Cukinię także (ze skórką) i cebulę w piórka. Połowę cebuli smażymy w głębokiej patelni razem z papryką i cukinią. Warzywa mają być półtwarde. Powstały płyn można odlać. Po usmażeniu należy je ostudzić. Do zimnego leczo wkroić zielonego i kiszonego ogórka, sparzone pomidory i dodać resztę surowej cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać dobrze schłodzone.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz