niedziela, 4 sierpnia 2013

SERNIK Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ



Jest pysznie smakowity. Borówki nabierają w nim mocnego bordowego koloru i jagodowego smaczku. Do tego upieczony na kruchym cieście, no delicje:)
Kruche ciasto:
- pół kostki  masła
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki fruktozy/cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Mieszamy suche składniki i dodajemy mokre. Zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię i do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do blachy. (Średnia prostokątna. Moja ma wymiary wewnętrzne 23cm/32cm.)
Tak przygotowane ciasto podpiekamy 10 minut w piekarniku - 180 stopni.

Masa Serowa: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
- 1 kg sera (polecam wiaderko sera twarogowego Hej!)
- 1 szklanka fruktozy/cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału (po upieczeniu nie będzie jej widać)
- kilka kropli zapachu waniliowego
- 6 jajek
- pół kostki masła (100g)
- 4 garści borówek amerykańskich
Do misy miksera wrzucamy masło i cukier i ucieramy. Następnie ser, zapach i po jednym wbijamy jajka. Na koniec budyń i mąka. Taką masę wylewamy na podpieczony spód i posypujemy borówkami.
Piec około godziny w 180 stopniach, góra/dół. Po około 40 minutach można wyłączyć dolną grzałkę, by spód się nie przypalił, ale to niech każdy dopasuje pieczenie do możliwości swego piekarnika.
Upieczony sernik wystudzić i wstawić do lodówki. Najlepszy na drugi dzień posypany cukrem pudrem:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz