poniedziałek, 30 września 2013

FASOLKA, PIECZARKI & PARMEZAN

 
Podobna przekąska jest już na blogu, tylko z udziałem kalafiora. 
Teraz powstała podobna z fasolką.
Szybka, prosta i tak jak lubię duuużo smaku.

pyszne zielone frytki

Potrzebujemy:
- 1 kg szparagowej fasolki (w zimie użyję mrożonej)
- ok 10 średnich pieczarek, lub leśnych grzybów
- tarty parmezan- ok 3 łyżki, lub ile kto lubi
- sól ziołowa i łyżka oliwy
Fasolkę ugotować w wodzie z cukrem i solą (pół łyżki soli i 1 łyżka cukru). Polecam włożyć ją do wrzątku i tylko tyle wody by fasolka się zanurzyła, wtedy smak nie wygotuje się do wody. Gdy fasolka jest miękka (tak jak lubicie, ja lubię al dente) odcedzić i odstawić na bok.
Na patelni usmażyć pokrojone pieczarki, wrzucić w nie fasolkę, doprawić solą ziołową i posypać parmezanem. Można na chwilkę przykryć mieszankę, wtedy ser się rozpuści.
Podawać jako samodzielne danie, lub przystawkę do obiadu.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz