sobota, 2 listopada 2013

CHLEBEK NA DROŻDŻACH


Prosty, szybki i smaczny chlebek. Jak każdy domowy wypiek pochodzi z pewnego źródła, bo z naszych kuchni:) Lubię chleb domowej roboty również dlatego, że mogę zmniejszyć ilość soli (podobno najwięcej zjadamy jej w pieczywie).
A więc zaczynamy.

Do miski należy wsypać:
- 2 szklanki mąki pszennej, lub orkiszowej z pełnego przemiału
- 1 szklankę mąki pszennej białej
- 1 torebeczkę suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli ziołowej (w moim chlebie prawie nie czuć soli, więc jakby ktoś chciał więcej to w oryginalnym przepisie jest łyżka soli zwykłej)
- 2 łyżeczki posypki do kanapek z tej samej serii co sól ziołowa (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki czarnuszki
dokładnie mieszamy suche składniki i dodajemy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody, w której rozpuszczamy łyżkę miodu
dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić w ciepłe, suche miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.


 Gdy ciasto wyrośnie prawie dwa razy większe, przekładamy je do keksówki.


I odstawiamy na kolejne 15 minut, aby jeszcze trochę podrosło.


Po tym czasie posypujemy chlebek czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
180 stopni na około godzinę.


Taki cieplutki z masełkiem...ambozja
A dzięki ziołom i czarnuszce pachnie i smakuje tak włosko...


                                                     Chlebkowego smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz