czwartek, 28 listopada 2013

PASTERSKIE MIELONE

   
Nazwałam je tak, bo w środku mają kawałek wędzonego sera, może to być również oscypek.
Są dzięki temu bardzo smakowite.
A więc potrzebujemy:
- 60 dkg mielonego mięsa z indyka
- 4 łyżki startej na drobnych oczkach tarki cebuli
- 4 średnie pieczarki starte ma tarce jarzynowej zwykłej
- jajko
- sól ziołowa (2 łyżki)
- łyżka przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- wędzony oscypek, lub roladę ustrzycką (ja właśnie jej użyłam)
- olej do smażenia

Mięso dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, oprócz sera.
Formować łyżką kotlety i w każdy wetknąć kostkę sera.


                                     Zakleić ser w środku.

Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano. Na koniec smażenia odlać olej i przykryć patelnię, niech sobie na małym ogniu dochodzą jakieś 3 minutki.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz