Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka suchego maku
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia.
W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajka i pokrojone w kostkę masło. zagnieść na jednolita masę.
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera (może być sprawdzone wiaderko)
- pół kostki masła
- 8 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki ( wszystko w temperaturze pokojowej)
Masło ubić mikserem, dodać ser i cukier. Oddzielić żółtka od białek. 8 żółtek dodać do sera, a z 5 białek ubić pianę i delikatnie wmieszać ręcznie do masy serowej.
Kruche ciasto rozwałkować na wielkość dużej blachy i ułożyć w środku na papierze do pieczenia. Wylać masę serową i hyc do pieca na ok 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie, przykryć sernik folią aluminiową, wyłączyć piekarnik i niech tak sobie dojdzie. Gdy całkiem wystygnie, posmarować karmelem z mleka w puszce i posypać ulubionymi orzeszkami, lub makiem.
Świątecznego smacznego życzy
Wróżka Pietruszka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz