środa, 6 stycznia 2016

Warkocz z pieczarkami...

 
Dobry na ciepło jak i na zimno, ładnie się prezentuje na stole jako przekąska.
Pasuje też na wigilię, lub inne postne okazje. Ja zagryzałam do żurku, po nocy sylwestrowej:)

Potrzebujmy:
- rolkę ciasta francuskiego
- ok 0,5 kg pieczarek
- małą cebulę
- wędzoną mozzarellę/ lub inny wędzony ser żółty
- ser pleśniowy Blue
- 3 łyżki keczupu
- sól ziołowa, pieprz, olej do smażenia, jajko do posmarowania warkocza.

Pieczarki umyć, posiekać i usmażyć na złoto (płyn można odlać lub poczekać aż się zredukuje)
Cebulę również zezłocić na patelni i połączyć z pieczarkami.
Gdy farsz ostygnie doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć na tarce jarzynowej ser mozzarella (ok 5 łyżek)
i dodać do farszu. Doprawić keczupem. Gotowe.

Ciasto naciąć wedle zdjęcia:

Na środku ułożyć farsz i kawałki sera Blue. Zawijać jak na załączonym obrazku. Posmarować warkocz roztrzepanym jajkiem. Można posypać jakąś przyprawą, ale uwaga bo może się przykopcić.

Piec w tem 180 C ok 20 min.







Warkoczowego smacznego od W.R.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz