niedziela, 24 lipca 2016

Jogurtowe jagodowe...

Ciasto jogurtowe jest już na blogu, ale jest to ciasto o wielu twarzach:) Można dodać do niego owoce, kremy, polewy i galaretki. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się u Wróżki.

Przepis podstawowy zawsze ten sam:

- 3 jajka
- 1 mały jogurt naturalny (KUBECZKIEM po jogurcie ODMIERZAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW)
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 kubeczki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kubeczek oleju
- dodatkowo pół litra jagód




Mieszamy jajka z cukrem i jogurtem. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Na koniec wmieszać olej.
Do gotowej masy wmieszać delikatnie niecałe pół litra jagód. Zostawić kilka łyżek do dekoracji.
Piec ok 40 min 180 C. Gdy ciasto od góry się zrumieni to przykryć filią aluminiową i piec dalej do suchego patyczka.



Wierzch ciasta udekorować wedle fantazji, jak czasu brak może być tylko cukier puder. U mnie cienki lukier i jagody.

Jagodowego smacznego życzy Wróżka Pietruszka:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz